(i) Kegunaan
Domestik
Kegunaan
domestik adalah antara 40-60 % daripada keseluruhan bekalan air. Contoh
kegunaan domestik termasuklah untuk minum, memasak, mandi, mencuci, sanitari
serta lain-lain lagi. Tujuan domestik bergantung kepada faktor-faktor iklim,
status sosial, kualiti dan kuantiti air,
kos air, tekanan air, sistem sanitari dan jenis bekalan air.
Di
negara mundur dan maju, nilai purata kegunaan air untuk tujuan domestik ialah
di antara 100 – 350 l/orang/hari. Di Malaysia pula, nilainya ialah 225 l/
orang/hari.
Anggaran
asas bekalan air bagi kegunaan domestik
DD = P x F
x C
DD = permintaan domestik
P
= penduduk yang dibekalkan
F
= peratus penduduk yang dibekalkan
C
= kegunaan air per kapita
Keperluan
air per kapita ialah penggunaan air oleh seorang penduduk sehari. Nilai dibawah
digunakan untuk menganggarkan permintaan air. Kawasan bandar (230 hingga 320
liter sehari), kawasan sub bandar/pinggir bandar (180 hingga 230 liter sehari)
dan kawasan kampung (135 hingga 180 liter sehari)
·
Faktor-faktor
yang Mempengaruhi keperluan air per kapita
i.Keadaan
iklim
ii.Taraf
sosio ekonomi
iii.Jenis
industri dan perdagangan yang dijalankan
iv.Kualiti
air
v.Tekanan
air dalam sistem paip agihan
vi.Kos
air dan polisi pemasangan meter
vii.Penggunaan
tandas pam dan sistem pembetungan
viii.Kesedaran
sivik penduduk terhadap pembaziran
(ii) Kegunaan Komersial / Perdagangan
Pembekalan air
kepada kawasan perniagaan dan perdagangan seperti kedai dan pejabat. Contoh
kegunaan air untuk tujuan komersial adalah termasuk perniagaan yang melibatkan
kedai dobi, restoren dan pusat perkhidmatan cuci kenderaan. Taksiran unjuran
permintaan air untuk kegunaan perdagangan dibuat adalah berdasarkan bilangan
pekerja, penghuni dan keluasan ruang.
Anggaran
kegunaan air bagi penggunaan komersial
CD
= A x CR
CD
= permintaan komersial
A = luas kawasan perdagangan
CR = kadar penggunaan
(iii)
Kegunaan Industri
Berbeza
daripada industri lain dan juga antara pengeluar-pengeluar sesuatu barangan.
Perbezaan ini bergantung kepada jenis industri, saiz organisasi, kualiti,
kuantiti dan kos air serta proses edaran semulajadi air.
·
Jadual
menunjukkan contoh perbezaan keperluaan air untuk kegunaan industri
Produk
|
Jisim
air/ Jisim Produk
|
Kapas/ bulu
Keluli/kayu/pulpa/kertas
Penyembelihandan
pembungkusan
Pengeluaran
petroleum
Pengeluaran
tenusu
|
150
– 750
10
– 300
15
– 25
3
– 10
3
- 35
|
Anggaran
penggunaan air bagi pengguna industri
ID = AI x IR
ID =
permintaan industri
AI = luas
industri
IR = kadar penggunaan
(iv) Kegunaan Pertanian dan Pertenakan/
Husbandari
Air yang
dibekalkan kepada kawasan kebun, ladang dan kawasan penternakan haiwan adalah
air yang telah diolah dan bukan air yang disalurkan melalui parit dan tali air
untuk kegunaan sawah.
(v) Kegunaan Awam
Air yang
dibekalkan untuk tujuan penyiraman pokok dan tanaman di tempat awam, membersih
jalanraya dan sumber air pancut. Kadangkala air yang dipam dari paip awam
digunakan untuk kegunaan awam bertujuan mengurangkan permintaan air yang telah
diproses terutama pada musim kemarau.
(vi)
Kerugian
Kehilangan air
disebakan oleh kebocoran paip, penyucian takungan/ kolam air dan paip,
penggunaannya untuk tujuan pemadaman kebakaran, penyambungan secara haram dan
penyejatan dari kolam merupakan satu kerugian dalam sistem bekalan air.
Kerugian
sebanyak 15% daripada jumlah penggunaan merupakan satu perkara yang biasa
berlaku dalam sistem pembekalan air yang baik. Di Malaysia nilai ini
membabitkan 17 – 57%.
0 comments:
Post a Comment